Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини змін в законодавстві

Боротьба з офшорними юрисдикціями

17.05.2018

Сьогодні найбільшим викликом для середнього та великого бізнесу є боротьба високоподаткових держав проти застосування офшорних юрисдикцій з метою розмивання податкової бази та трансграничного ухилення від сплати податків. В наших минулорічних випусках ми наголошували про запровадження обміну фінансовою інформацією між країнами і останнім часом саме світовим трендом у зв’язку з цим стало пожвавлення міжнародної співпраці в сфері автоматичного обміну податковою інформацією та зниження рівня конфіденційності банківської інформації.

Саме 2017 рік став переломним для міжнародного бізнесу, що веде діяльність в багатьох юрисдикціях, оскільки відбувся перший автоматичний обмін податковою інформацією за 2016 рік.

Варто зазначити, що в 2018 році в системі Єдиного стандарту по обміну податковою інформацією (Common Reporting Standard, дальше – CRS) приєднаються ще більше 50 країн, які наразі акумулюють інформацію за 2017 рік. Масштаби країн-учасниць CRS заслуговують окремої уваги, тому що до угоди на сьогодні приєднались більше 100 країн світу, серед яких не тільки країни-члени Євросоюзу, але також і офшорні юрисдикції.

Україна не стоїть в стороні від всесвітніх ініціатив і також планує приєднатись до CRS та здійснити перший обмін даними вже в 2020 році – за 2019 рік. Але щоб обмін податковою інформацією став можливим Україна повинна не тільки підписати та ратифікувати Конвенцію МСАА, але також провести імплементацію багатьох змін в діюче законодавство.  Що це означає для українців що ведуть бізнес в Україні та мають активи в офшорах: в разі приєднання України до CRS, податкові органи будуть отримувати інформацію про всі офшорні компанії, що належать українцям, їх закордонних рахунків та проведених транзакціях. 

Якщо аналізувати зарубіжний досвід обміну інформацією по деяких юрисдикціях, що є цікавими для українців в плані зберігання там активів то можна зазначити, що наприклад Швейцарія з 1 січня 2018 року обмінюється інформацією з Євросоюзом, Австралією, Південною Кореєю та деякими іншими країнами. Після 1 січня 2019 року Швейцарія почне обмінюватися податковою інформацією з решта країн.

Протягом останніх років можна відмітити також тенденцію посилення прозорості корпоративної інформації та прозорості даних про директорів та засновників, в тому числі про бенефіціарів, тобто кінцевих, фактичних власників компаній. Зокрема, Велика Британія, яка є одним із найбільших світових фінансових центрів, зобов’яже свої заморські території, такі як Кайманові острови та Британські Віргінські острови, розкрити імена власників зареєстрованих там активів до кінця 2020 року. 1 травня 2018 року були внесені правки в Законопроект про санкції та протидію відмиванню грошових коштів (Sanctions and Anti-Money Laundering Bill), які наразі знаходяться на розгляді в Британському Парламенті. У відповідності з положенням даного Законопроекту влада всіх заморських територій Великобританії зобов’язана буде забезпечити створення законодавчої бази для публічного доступу до реєстрів бенефіціарних власників в межах своєї юрисдикції, а також затвердити форму таких реєстрів. При цьому всі необхідні процедури у всіх заморських територіях повинні бути завершені до 31.12.2020 року.

На даний момент в перелік заморських територій Великої Британії включені 14 юрисдикцій, в тому числі Британські Віргінські острови, Каймани та Гібралтар. Важливо звернути увагу, що Законопроект розповсюджує свою дію тільки на заморські території Великобританії, не включаючи Коронні землі Великої Британії, а саме: Джерсі, Гернсі та Острів Мен. Для остаточного прийняття Законопроекту він має пройти ще одну стадію розгляду в Парламенті Великобританії, а саме взаємне погодження внесених правок Палатою лордів та Палатою общин. Після цього закон буде підписаний Королевою та вступить в законну силу.

Ніхто з провідних британських фінансових аналітиків не сумнівається що це може бути вже в найближчі декілька місяців, тому для багатьох компаній, які мають свої «гаманці» в цих офшорах буде питання їх легалізації та обґрунтування їх відображення в обліку компаній чи в своїх особистих деклараціях.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах