Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини і публікації

ВСЕ ЗАРАДИ ІНВЕСТИЦІЙ

30.09.2016

Багато урядів різних країн роблять все можливе для боротьби за кошти інвесторів та залучення інвестицій до своїх країн. Хочемо звернути увагу на дві країни, які з 2017 року приєднуються до цієї боротьби за гаманці багатих інвесторів: Грузія та Польща. Більш детально про це в нашому сьогоднішньому випуску.

 

Польща:  зниження податку на прибуток з 19% до 15%

Згідно Закону, що 23 вересня 2016 року був підписаний польським президентом Анджеєм Дудою, з 2017 року податок на прибуток для малих компаній буде становити 15%. (раніше податок на прибуток для малих фірм становив 19%).

Знижена податкова ставка буде діяти також для тих, хто тільки в цьому році почав вести підприємницьку діяльність. На офіційній сторінці президента Польщі зазначається, що новий закон повинен підтримати підприємців, які стикаються із труднощами в пошуках фінансових інвестицій.

Закон про зниження ставки податку на прибуток вступить в силу з 1 січня 2017 року.

 

Грузія: Нова система податку на прибуток та інші зміни

Парламент Грузії більшістю голосами затвердив зміни до Податкового кодексу Грузії, які на рівні з іншими питаннями, передбачають також і впровадження нової системи податку на прибуток.

В разі реінвестування прибутку або якщо прибуток взагалі не розподілений, компанії не будуть сплачувати податок на прибуток. Ці зміни плануються запровадити з 1 січня 2017 року. 

Нова система оподаткування податком на прибуток, згідно законопроекту, з 2019 року буде розповсюджуватись також на фінансовий сектор – комерційні банки, кредитні союзи, страхові компанії, макрофінансові організації та ломбарди.

15% податок на прибуток будуть виплачувати компанії, які будуть розподіляти прибуток у вигляді дивідендів, а звітний період для оподаткування буде становити 1 місяць, замість нині існуючого календарного року.

Внесені в Податковий кодекс Грузії інші зміни стосуються звільнення компаній від ПДВ під час імпорту основних засобів, а також в період податкового спору арешт на активи буде діяти тільки в разі згоди суду. Також податковий контроль буде здійснювати тільки податковий орган, а слідчим та іншим контролюючим органам забороняється діяти в цьому напрямку. Законопроектом також передбачається списання податкових заборгованостей, які були нараховані до 2011 року, а також податкових санкцій, що були нараховані до 2013 року ,в т.ч. безнадійних боргів.

В Міністерстві фінансів Грузії сподіваються, що дана податкова реформа позитивно відобразиться на багатьох напрямках економіки Грузії, а саме:

–        прискориться економічний ріст в країні;

–        збільшить доступність компаній до фінансових ресурсів, особливо це може стосуватись малих та середніх підприємств;

–        збільшиться продуктивність в економіці;

–        збільшиться ліквідність активів в бізнесі;

–        збільшиться об’єм капіталу компаній;

–        знизяться зовнішньо фінансові обмеження;

–        бізнес отримає більше можливостей для розвитку;

–        сформується сприятливий клімат для початку ведення бізнесу, що збільшить зацікавленість нових, потенційних інвесторів для Грузії та в результаті збільшить об’єм інвестицій, в тому числі прямих іноземних інвестицій.

 

 

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах