Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини і публікації

Основні моменти «інвентаризаційного марафону»

15.11.2017

З листопада місяця кожного року, перед формуванням річної фінансової звітності, у більшості підприємств традиційно починається «інвентаризаційний» осінній двохмісячний марафон. Нагадаємо, що проведення річної обов’язкової інвентаризації здійснюється у відповідності до Положення «Про інвентаризація активів та зобов’язань» № 879 (від 02.09.2014 року) у відповідності з яким і повинна проводитись інвентаризація з 01.01.2015 року: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1365-14

Інформація, яку кожна компанія відображає у своїй фінансовій звітності, повинна бути достовірною. І саме інвентаризація передбачена законом як один із способів перевірки активів та документального підтвердження, необхідний для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності (п. 6 ст. 145 Господарського кодексу; п. 1 ст. 10 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», далі – Закон № 996). Тому щорічно всі підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію своїх активів і зобов’язань.

 Сподіваємось що більшість з фінансових керівників та головних бухгалтерів ознайомились із вищевказаним Положенням, і тому ми не будемо глибоко його аналізувати, а зупинимось на основних аспектах даного Положення і основних його моментах.

Річна інвентаризація – на що звернути увагу:

Перш за все наголосимо, що з 1 січня 2015 року для комерційних підприємств та бюджетних установ діють єдині правила проведення інвентаризації, які встановлені Положенням № 879.

Зокрема, цим Положенням передбачена суцільна інвентаризація, яка охоплює всі види зобов’язань та всі активи підприємства незалежно від їх місцезнаходження, у тому числі предмети, що передані у прокат, оренду або перебувають на реконструкції, модернізації, консервації, у ремонті, запасі або резерві незалежно від технічного стану. Також інвентаризації підлягають активи і зобов’язання, які обліковуються на позабалансових рахунках, зокрема цінності, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або зберіганні (об’єкти оперативної (операційної) оренди основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі), а також умовні активи і зобов’язання (непередбачені активи та зобов’язання) підприємства /застави, гарантії, зобов’язання та інші/, бланки документів суворої звітності, інші активи.

Основною відмінністю нового Положення № 879 від попередньої інструкції по інвентаризації основних засобів, що була затверджена наказом МФУ від 11.08.1994 року №69, є чіткий перелік інформації, яку необхідно відобразити в інвентаризаційному описі по кожному виду активів та зобов’язань, а також перелік додаткових інвентаризаційних описів по окремих видах активів та зобов’язань, які необхідно заповнити.

Наприклад, для основних засобів вказується така інформація: інвентарний номер, виробник,  заводський номер (при його наявності), рік випуску, первісна (або переоцінена) вартість, сума зносу, термін корисного використання. Крім того, при проведенні інвентаризації земельних ділянок, будівель, іншої нерухомості, перевіряється наявність документів, які підтверджують право власності підприємства на ці об’єкти. Тобто інформація про такий документ також повинна бути вказана в інвентаризаційному описі.

Раніше всі підприємства (крім бюджетних) користувались формами інвентаризаційних описів з приставкою «Інв-», що були затверджені ще постановою Держкомстату СРСР від 28.12.1989 р. №241. На сьогоднішній день ці описи не містять всю ту інформацію, яку вимагає Положення № 879. В даному випадку за основу можна використовувати форми інвентаризаційних описів, що затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2015 року № 572, що застосовуються бюджетними організаціями:   http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0788-15

Це не протирічить Положенню № 879, оскільки його дія розповсюджується на всі підприємства та організації України (раніше діюча для бюджетних організацій інструкція № 90 від 30.10.1998 року відмінена діючим Положенням).

І звичайно важливе питання в оформленні результатів інвентаризації. Висновки щодо виявлених розбіжностей між фактичною наявністю активів і зобов’язань і даними бухгалтерського обліку, які наводяться в звіряльних відомостях, та пропозиції щодо їх врегулювання відображаються інвентаризаційною комісією у протоколі, що складається після закінчення інвентаризації і передається на розгляд та затвердження керівнику підприємства. У протоколі наводяться: причини нестач, втрат, лишків, а також пропозиції щодо заліку внаслідок пересортиці, списання нестач в межах норм природного убутку, а також понаднормових нестач і втрат від псування цінностей із зазначенням причин та вжитих заходів щодо запобігання таким втратам і нестачам.

Положення № 879 не встановлює типових форм інвентаризаційних документів. Як зазначено в п. 14 розд. II цього документа, інвентаризаційні описи, акти інвентаризації, звіряльні відомості оформлюють відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88 тож підприємства, розробляючи інвентаризаційні документи, можуть узяти за базу:

  • форми первинної облікової документації для підприємств та організацій, затверджені постановою Держкомстату СРСР від 28.12.89 р. № 241 (листи Держкомстату від 26.05.04 р. № 03-04-05/41 і від 30.01.03 р. № 03-04-05/18);
  • типові форми для відображення бюджетними установами результатів інвентаризації, затверджені наказом Мінфіну від 17.06.15 р. № 572. Вони обов’язкові для застосування бюджетними установами, а інші суб’єкти господарювання можуть їх використовувати за бажанням. На це прямо вказує п. 2 зазначеного наказу. При цьому ніщо не забороняє включати до інвентаризаційних форм інші реквізити, якщо цього вимагає специфіка діяльності підприємства;
  • спеціалізовані форми, наведені в додатках до Методрекомендацій № 14023.

Можна взагалі не прив’язуватись до встановлених форм і документувати процес інвентаризації на самостійно виготовлених бланках (лист Держкомстату від 15.07.10 р. № 14/2-18/72).

Оскільки проведення інвентаризації перед складанням річної фінансової звітності є обов’язковим, звітність, не підтверджена інвентаризацією, може бути кваліфікована як неправильна й недостовірна. Це, у свою чергу, загрожує негативним наслідками, особливо компаніям які щорічно оприлюднюють свою фінансову звітність.

Випадки непроведення (або неналежного проведення) річної інвентаризації підпадають під дію норм КУпАП, а саме:

  • ст. 1642 (порушення законодавства з фінансових питань) передбачає відповідальність, зокрема, за внесення неправдивих даних до фінзвітності, несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів і матеріальних цінностей. Штраф становить від 8 до 15 НМДГ (від 136 до 255 грн.). Ті самі дії, вчинені особою, на яку протягом року було накладено адмінстягнення за правопорушення, зазначене в ч. 1 цієї статті, тягнуть за собою штраф від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн.);
  • ст. 1863 передбачає покарання, зокрема, за подання органам Держстату недостовірних даних для проведення держстатспостережень. Такі дії тягнуть за собою штраф з посадових осіб підприємства – від 10 до 15 НМДГ (від 170 до 255 грн.). Ці самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адмінстягнення, призведуть до штрафу на посадових осіб у розмірі від 15 до 20 НМДГ (від 255 до 340 грн.).

Розглядають такі справи й накладають адмінсанкції:

  • у першому випадку – орган державного фінконтролю (Державна аудиторська служба);
  • другому – органи Держстату.

Тож рекомендуємо не відкладати проведення інвентаризації в довгий ящик, і станом на 15.11 або 01.12. провести повноцінну інвентаризацію з метою реальності відображення даних в річній фінансовій звітності станом на 31.12.2017 року.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах