Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини змін в законодавстві

Оптимізації руху грошових потоків 2018 – є над чим подумати.

12.10.2017

В сьогоднішньому випуску наших новин ми хочемо звернути увагу на деякі з дій Міністерства фінансів України які можливо будуть цікавими для великого та середнього бізнесу, тому що стосуються важливих питань податкового планування. Зокрема, 27 вересня 2017 року Міністр фінансів України Олександр Данилюк зустрівся з представниками організації співробітництва та розвитку для обговорення перебігу імплементації плану дій по BEPS та приєднання України до автоматично обміну інформацією між фіскальними органами. А 10 вересня 2017 року в Лондоні Міністр фінансів України в рамках двосторонньої співпраці разом із Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.  

  1. Україна та Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування.  

10 вересня 2017 року в Лондоні в рамках двосторонньої співпраці Міністр фінансів України Олександр Данилюк разом із Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Дунканом підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.

Укладення цього Протоколу спрямоване на уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб, які виникають на територіях обох країн. Це досягатиметься, як шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між Україною та Великою Британією в залежності від місця їх виникнення, так і шляхом врахування у податкових зобов’язаннях платника податку однієї держави сум податків, сплачених на території іншої держави.

Протокол зі Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії передбачає:

  • оподаткування дивідендів за ставкою 5% – якщо фактичним власником дивідендів є компанія (інша ніж партнерство), яка володіє безпосередньо щонайменше 20% капіталу компанії, що сплачує дивіденди та підвищено ставку з 10% до 15% в усіх інших випадках;
  • збільшено розмір ставки оподаткування процентів – з 0 % до 5%;
  • збільшено розмір ставки оподаткування роялті – з 0 % до 5%;
  • нову редакцію статті щодо обміну інформацією, якою передбачається значне розширення можливостей Договірних Сторін щодо обміну податковою інформацією.

Протягом певного часу Україна та Велика Британія мають здійснити внутрішньо державні процедури, необхідні для ратифікації даного Протоколу, однак сумнівів в тому що це буде зроблено немає, тому компаніям потрібно в першу чергу проаналізувати свої контракти на предмет можливості в подальшому використання даної юрисдикції для цілей податного планування.

  1. Автоматичний обмін інформацією між фіскальними органами планується розпочати з 2020 року

 27 вересня Міністр фінансів Олександр Данилюк зустрівся з представниками Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для обговорення перебігу імплементації Плану дій BEPS (Base Erosion and Profit Shifting – План заходів з протидії розмиванню податкової бази й виведенню прибутку з-під оподаткування) та приєднання України до автоматичного обміну інформацією між фіскальними органами (стандарт AEOI).

Цей візит представників ОЕСР розпочав першу спільну програму з впровадження міжнародних стандартів щодо обміну інформацією та заходів BEPS. Програма допоможе Україні впровадити нові міжнародні податкові стандарти, зосереджуючи увагу на звітах країн та інші мінімальні стандарти BEPS, а також стандарти обміну інформацією за запитом та автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (the “Common Reporting Standard”).

Міністр повідомив, що Міністерство розробило детальну Дорожню карту з імплементації Мінімального стандарту Плану дій BEPS та вже до кінця 2017 року Україна має на меті приєднатися до Багатосторонньої Угоди (MLI – Multilateral Instrument). Завдяки цьому інструменту Кроки 6 та 14 Мінімального стандарту Плану дій BEPS будуть виконані, що дозволить удосконалити механізми боротьби зі штучним використанням податкових переваг міжнародних конвенцій з метою виведення прибутку з-під оподаткування. Відповідні зміни внесуть одночасно у понад 60 діючих міжнародних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування.

Окрім цього, починаючи з 2020 році розпочнеться автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки нерезидентів за міжнародним стандартом (Common Reporting Standard), який було розроблено ОЕСР та схвалено G20. Перший обмін податковою інформацією відбудеться за результатами 2019 року. “Така дата є цілком реалістичною. Ми розуміємо, що до того часу треба внести відповідні зміни до законодавства та забезпечити високі стандарти конфіденційності та безпеки отриманих даних”, – зазначив Олександр Данилюк. Таким чином, Україна долучиться до більше 100 країн світу, що запроваджують цей новий стандарт із обміну інформацією для боротьби з ухиленням від сплати податків.

Представники ОЕСР позитивно сприйняли прагнення України приєднатися до автоматичного обміну інформацією починаючи з 2020 року, і заявили про готовність активно співпрацювати з Україною для досягнення цих цілей. Як відомо, Україна приєдналася до Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей в рамках ОЕСР у 2013 році та зобов’язалася дотримуватися міжнародних стандартів прозорості.

Тож вже із 2018 року всім компаніям великого бізнесу, а можливо і середнього які активно використовують офшорні компанії для оптимізації руху грошових потоків, потрібно займатись більш реальним податковим плануванням враховуючи те що інформація в подальшому буде доступна контролюючим органам в автоматичному режимі. 

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах