Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини змін в законодавстві

CRS: Обмін податковою інформацією

27.10.2017

В наших минулорічних випусках ми наголошували про запровадження обміну фінансовою інформацією між країнами. Міністр фінансів України Олександр Данилюк 2 жовтня 2017 року повідомив про те, що з 2020 року Україна також планує приєднатись до міжнародного стандарту обміну податковою інформацією CRS. Під цим мається на увазі обмін даними про операції клієнтів між банками та податковими службами. Станом на сьогоднішній день до цього стандарту вже приєдналось біля 100 країн.

Що зміниться для українських платників податків після приєднання до цієї системи автоматичного обміну інформацією? Якщо раніше суб’єкти підприємницької діяльності могли не декларувати доходи від продажі корпоративних прав, реалізації майна, що було куплено за кордоном, то після впровадження автоматичного обміну зробити це буде практично неможливо. Раніше контролюючі органи України практично не мали можливість взнати про наявність у громадян України рахунків, що були відкриті за межами країни або про те що фізичні особи є власниками іноземних компаній. З впровадженням автоматичного обміну ця інформація буде передаватися напряму в контролюючі органи України.

Між банками країн що є учасниками Угоди відбувається щорічний обмін податковою інформацією по фізичних та юридичних особах, на рахунках яких знаходиться більше 250’000 дол. США. Інформація буде накопичуватись ретроспективно в один рік, тобто в 2020 році Україна надасть контролюючим органам інформацію за 2019 рік і аналогічно зможе отримати дані від інших країн. На основі даної інформації, банки формують звіти та передають в податкові служби для вивірки інформацію про сплачені податки. Інформація буде також передаватись Національному банку, який повинен буде перевірити факт отримання індивідуальної ліцензії для відкриття рахунків за кордоном.

Також варто зазначити, що з 1 січня 2016 року в Європейському Союзі вже діє нова редакція Директиви Ради ЄС 2011/16/EU від 15 лютого 2011 року «Про адміністративну співпрацю в напрямку оподаткування». Директива 2014/107/EU від 9 грудня 2014 року синхронізує норми ЄС з глобальним стандартом міжнародного автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, що розроблені ОЄСР. Відповідно до існуючого порядку, банки та інші фінансові установи держав-членів ЄС повинні будуть на щорічній основі передавати податковим службам своєї країни інформацію про рахунки своїх клієнтів, що є резидентами інших країн ЄС. Дане правило не стосується рахунків клієнтів-резидентів в місцевих банках.

Вказаний обмін стосується як фізичних, так і юридичних осіб – податкових резидентів країн ЄС. В особливу категорію виділені так звані «пасивні не фінансові компанії» (мова йде про компанії, які не ведуть активну діяльність та не є фінансовими установами. Основний критерій – їх пасивні доходи /дивіденди, проценти, рента та інші/ або активи на які нараховується пасивний дохід, що складають не менше 50% від загального доходу/активів). Якщо бенефіціаром такої компанії є податковий агент ЄС, то інформація про рахунок також попадає під автоматичний обмін.

Зокрема, інформація що підлягає обміну, включає:

–          ім’я, прізвище (для фізичних осіб) або назву (для юридичних осіб);

–          адрес;

–          номер платника податків;

–          дату на місце народження;

–          дані особи, що управляє рахунком (для компаній);

–          номер рахунку;

–          назва фінансової установи;

–          залишок коштів на рахунку на 31 грудня відповідного року;

–          загальна сума процентів, дивідендів, доходів від фінансових активів, зарахованих на рахунок протягом року.

Автоматичний обмін фінансової інформації запроваджує також Швейцарія, яка довгий час стояла осторонь від цієї системи. Зокрема, Федеральною радою Швейцарії на своєму засіданні 16 червня 2017 році було прийнято рішення про введення автоматичного обміну фінансовою інформацією з 41 країною. Обмін інформацією буде здійснюватись на основі Міжнародної угоди про автоматичний обмін фінансовою інформацією (MCAA), яке в свою чергу заснована на Єдиному міжнародному стандарті автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки ОЕСР (CRS). Перший обмін даними почнеться в 2019 році – інформацією за 2018 рік.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах