Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини змін в законодавстві

За якими критеріями податківці перевіряють господарські операції

19.12.2014

В нашій практичній консультації від 04.12.2014 року ми вже наголошували на важливості оформлення первинних документів і в продовження цієї тематики хочемо звернути Вашу увагу на лист Державної фіскальної служби України від 11.09.2014 р. № 285/2/99-99-10-04-02-10. В ньому вказується, що під час проведення перевірок органи фіскальної служби передусім приділяють увагу встановленню факту реальності певних господарських операцій, тобто чи мали вони місце в дійсності. Самого лише факту наявності документів з обов’язковими формальними реквізитами недостатньо для визнання їх первинними для цілей податкового обліку.

Ще одним підходом, який використовується органами фіскальної служби, є встановлення наявності ділової мети в господарських операціях платників: у господарських операціях обов’язково повинен бути намір платника податків отримати відповідний економічний ефект, тобто господарська операція принаймні теоретично (за умови досягнення поставлених завдань) має передбачати можливість приросту або збереження активів чи їх вартості. У протилежному випадку такі операції не є вчиненими в межах господарської діяльності, а відтак, їх наслідки, не зумовлені діловою метою, не підлягають відображенню в податковому обліку.

Отже, органи фiскальної служби пiд час проведення перевiрок наразi виходять з того, що дотримання або недотримання учасниками господарської операцiї вимог цивiльного або господарського законодавства, зокрема, щодо умов дiйсностi/недiйсностi господарських зобов’язань (правочинiв), без наявностi вiдповiдних судових рiшень, не має безпосереднього впливу на результати податкового облiку.

Враховуючи викладене, органами фiскальної служби пiд час здiйснення контрольно-перевiрочних заходiв дослiджується реальнiсть здiйснення господарських операцiй i у разi виявлення певних порушень притягнення платникiв податкiв до вiдповiдальностi здiйснюється з урахуванням положень податкового законодавства України.

Як буде використовуватись це на практиці – покаже час, але щоб не допускати зайвої уваги податківців під час проведення податкових перевірок, рекомендуємо все таки більш виважено продумовувати важливі господарські операції, тим більше якщо вони є нестандартними та оформлюються між структурами Холдингу.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах