Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини і публікації

ВДОСКОНАЛЕННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ

29.07.2015

29 липня 2015 року оприлюднений Закон України від 16 липня 2015 року № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість», яким вносяться суттєві зміни в адміністрування ПДВ.

Закон вступив в силу з дня його опублікування, тобто з сьогоднішнього числа, крім абзаців 7-11 розділу І (в частині застосування штрафних санкцій за завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних), які набирають чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності цим Законом.

Основні моменти, які передбачає даний Закон:

  1. Податковий кредит перестав бути правом. До податкового кредиту потрібно відносити весь вхідний ПДВ за зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.  Зокрема п.198.6 ПКУ доповнено наступним:

«… Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту….»

  1. Строк реєстрації податкових накладних у ЄРПН збільшено до 365 днів. У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі зареєстрованих в ЄРПН отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів із дати складання податкової накладної (було 180 днів).
  2.  Зроблено уточнення, що при пропорційному віднесенні сум ПДВ до податкового кредиту (ст. 199 ПКУ) платник ПДВ зобов’язаний  скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду й зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час придбання чи виготовлення товарів/послуг, необоротних активів, яка відповідає частці їх використання в неоподатковуваних операціях.
  3. Доповнено п.192.1. статті 192 ПКУ стосовно коригування сум ПДВ через розрахунки коригування. Ці правила і були визначені раніше в Порядку електронного адміністрування ПДВ, а тепер вони визначені і в ПКУ. Зокрема пункт 192.1 після абзацу першого доповнено новими абзацами наступного змісту:

«… Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу – платнику податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:

–          постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

–          отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування дотримувачу. При цьому постачальник товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов’язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних отримувачем.

  1. Спецрежимникам відповідно до ст. 209 ПКУ додатково відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку, призначені для перерахування коштів на їх спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або в органах Казначейства.

Крім того, в Законі вказано, що кошти, що надійшли на рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника – сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, призначений для перерахування коштів на його спеціальні рахунки, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, автоматично перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, на спеціальний рахунок такого платника протягом операційного дня. Реквізити такого спеціального рахунку платник – сільськогосподарське підприємство, що обрало спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, зобов’язаний зазначати у податковій звітності з податку на додану вартість.

  1. Податкову адресу продавця та вид цивільно-правового договору виключили з переліку обов’язкових реквізитів податкової накладної.

Крім того, підпункт «г» що стосується податкового номеру платника податку доповнено реченням такого змісту: «…У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства – платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер філії (структурного підрозділу)…»

  1. У п. 201.4 ПКУ змінено правила складання зведеної податкової накладної та податкової накладної, виписаної за щоденними підсумками операцій. Зокрема, абзац другий пункту 201.4 замінено абзацами такого змісту:

«…Платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

покупцям – платникам податку – можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;

покупцям – особам, не зареєстрованим платниками податку, – можуть складатися не пізніше останнього дня місяця ,в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.

Для цілей пункту 201.4 ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць. 

8. У підрозділі 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, передбачено «обнуління» показника «формули» станом на третій робочий день після набрання чинності цим Законом крім показників: сума ПДВ по накладним отриманим, накладним виданим та сплачена на митниці.

При цьому станом на цю ж дату показник формули автоматично буде збільшено на:

– на суму середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців (травень 2014 року – квітень 2015 року) / 4 квартали (ІІ квартал 2014 року – І квартал 2015 року) були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені, а також задекларовані як такі, що спрямовуються на спеціальний рахунок платника – сільськогосподарського підприємства, що обрав спеціальний режим відповідно до статті 209 цього Кодексу;

– на суму залишків коштів на рахунках платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість станом на початок операційного дня за вирахуванням сум, заявлених платником у складі податкової звітності з податку за звітний (податковий) період за червень 2015 року до перерахування з електронного рахунка до бюджету;

– протягом 10 календарних днів  на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість станом на 1 липня 2015 року;

– до 31 липня 2015 року для платників податків, що застосовують звітний (податковий) період місяць, без проведення перевірок,  на суму від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, та суму непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду, що зазначено в податковій звітності з податку на додану вартість, у якій відображаються розрахунки з бюджетом та/або відображаються операції, що стосуються спеціального режиму оподаткування відповідно до статті 209 цього Кодексу, за червень 2015 року. На таку суму платником податку збільшується розмір суми податкового кредиту за звітний (податковий) період (липень 2015 року).

  1.   Запроваджується надання платнику податку на його запит інформації про рух коштів на його рахунках у системі електронного адміністрування податку на додану вартість шляхом надсилання електронного повідомлення.
  2.   Встановлено, що на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ не поширюється дія Закону України «Про виконавче провадження», зокрема на кошти, що перебувають на таких рахунках, не може бути накладено арешт, звернено стягнення.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах