Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
?
Новини і публікації

ЛАТВІЯ, ВЕЛИКОБРИТАНІЯ ТА КІПР

29.06.2016

Процес деофшоризації бізнесу в світі набирає обертів. Останньою тенденцією в ЄС стала імплементація директиви Європарламенту, спрямованої на боротьбу з відмиванням доходів і ухиленням від сплати податків. Вводять вимоги до юридичних компаній, банків та інших фінансових установ вести реєстр кінцевих бенефіціарів своїх клієнтів і надавати таку інформацію службам фінансового моніторингу країни. З огляду на ці зміни створення трастів, фондів та інших структур з метою приховування кінцевого власника поступово втрачатиме свою актуальність.

Перше розкриття фінансової інформації анонсовано 2017 року такими країнами, як БВО, Кіпр, Литва, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Сейшели. 2018 року здійснять перший обмін інформацією Австрія, Гонконг, Монако, Росія, Сінгапур, Швейцарія та інші. Цікаво, що Панами й України в цьому списку наразі немає.

Періодично ми звертаємо увагу наших клієнтів на деякі нюанси міжнародного оподаткування і в сьогоднішньому випуску наших новин будуть присвячені тематиці щодо Латвії, Великобританії та Кіпру:

 

  1. Латвія офіційно запрошена до вступу в ОЕСР

11 травня 2016 року країни – учасники Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) прийняли рішення запросити Латвію стати членом цієї Організації. Таким чином, число членів ОЕСР збільшиться до 35.

В повідомленні цієї організації повідомляється, що «..Латвія реалізувала широкомасштабні структурні реформи для встановлення сучасної ринкової економіки після встановлення незалежності в 1991 році, та приєднання до ОЕСР стане важливим підтвердженням даних умов після вступу країни в ЄС в 2014 році та зону євро на початку 2014 року…».

Угода про приєднання Латвії до ОЕСР було підписано 2 червня на щорічному засіданні Ради ОЕСР на міністерському рівні в Парижі.

 

2.   Інформація про бенефіціарів BVI та інших юрисдикцій для британської влади

З’явилась цікава інформація щодо того, що заморські території Великобританії зголосились направляти інформацію про бенефіціарних власників компаній владі Великобританії по електронних каналах протягом 24 годин або навіть години, при «великій необхідності».

Такі угоди були досягнуті в 1 півріччі 2016 року після довгих переговорів. Лідери даних територій обіцяють оперативно співпрацювати з британською владою по доступу до такої інформації – хоча всі вони відмовились від створення публічно доступного центрального реєстру бенефіціарних власників, до чого першочергово закликала британська влада.

Наприклад, 8 квітня 2016 року прем’єр-міністр Британських Віргінських островів Орландо Сміт повідомив, що має намір заключити з Великобританією угоду в формі обміну нотами, що стосуються інформації про бенефіціарних власників з метою посилити співпрацю між правоохоронними органами. Воно зобов’яже БВО до «подальшого розвитку сучасного та безпечного процесу обміну інформацією».

До аналогічних зобов’язань обіцяли підключитись влада більшості британських територій (включаючи Гернсі, Джерсі, острів Мен, Кайманові острови), за виключенням Ангільї.

В результаті цього, британські податкові та правоохоронні органи вперше отримають точну інформацію про тих осіб, хто реально володіє компаніями, або хто їх контролює. Однак, доступ до даної інформації будуть мати тільки компетентні органи, тобто цей доступ не буде публічним. Більше того, мова йде тільки про компетентні органи Великобританії. Для інших країн або міжнародних організацій інформація про бенефіціарах компаній, що зареєстровані в британських заморських територіях, як і раніше не буде доступна.

 

3.   Кіпр:  податковий календар на 2 половину 2016 року

В 2016 році кіпрські платники податків (компанії та фізичні особи – податкові резиденти Кіпру) повинні виконувати свої зобов’язання по декларуванню доходів та сплаті податків в наступні терміни:

Термін Зобов’язання платників податків
 

 

30 червня

       Подання індивідуальної податкової декларації (IRI) за 2015 рік само зайнятим особам (self-employed) фізичними особами, що не здійснюють підготовку аудированої фінансової звітності, якщо їх дохід не перевищує 19’500 Євро.

Сплата індивідуального доходу з фізичних осіб шляхом самостійного нарахування (self-assessment) фізичними особами (за виключенням фізичних осіб, що здійснюють підготовку аудированої фінансової звітності).

Сплата спеціального внеску на потреби оборони з орендної плати, дивідендів та відсотків, що отримані із джерел поза Кіпром за першу половину 2016 року.

 

31 липня

       Подання розрахунку податку на очікуваний дохід (provisionaltaxassessment) за 2016 рік та сплата першого внеску

Електронне подання звіту роботодавця (IR7) за 2015 рік та відомостей про працівників.

Електронне подання індивідуальної податкової декларації (IRI) за 2015 рік фізичними особами, що отримують заробітну плату, та чий валових дохід перевищує 19’500 Євро за 2015 податковий рік.

 

01 серпня

       Сплата остаточної суми податку за 2015 рік на основі самостійного нарахування (selfassessment) фізичними особами та компаніями, що здійснюють підготовку аудированої фінансової звітності.
 

30 вересня

       Електронне подання індивідуальної податкової декларації (IRI) за 2015 рік само зайнятими фізичними особами, що не здійснюють підготовку аудированої фінансової звітності, якщо їх валовий дохід перевищує 19’500 Євро.

Сплата податку на нерухомість за 2016 рік

 

31 грудня

       Сплата другого та останнього внеску податку на очікуваний дохід за 2016 рік.

Сплата спеціального внеску на потреби оборони з орендної плати, дивідендів та відсотків, що отримані із джерел поза Кіпром за другу половину 2016 року.

Несплата податку у встановлений термін може призвести до нарахуванню пені по ставці 4% річних (за 2014 рік – 4,5%, за 2013 рік – 4,75%, за 2012 та 2011 роки – 5%).

Прострочення терміну подання податкових декларацій призводить до застосуванню штрафу в розмірі 100 Євро. Якщо від податкової служби поступила письмова вимога подання податкової декларації, та вона не була подана у встановлений у вимозі термін – призначається штраф 200 Євро при кожній черговій вимозі.

Прострочення терміну сплати податку призводить до додаткового штрафу по ставці 5%.

Контакти

audit@interstandart.com.ua
(044) 383-31-91; (067) 145-55-22
01001, м. Київ вул. Велика Житомирська, 12, офіс 34

партнери

ми в соцмережах